Vijesti

Brčko: Uskoro isplata novčanih sredstava kao nadoknada za štete nastale zbog snažnog nevremena koje je zahvatilo područje prošle godine

Sredinom jula prošle godine, područje Brčko distrikta pogodilo je snažno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i obilnom kišom, što je rezultiralo značajnom materijalnom štetom na stambenim i poslovnim objektima te imovini privatnih i pravnih subjekata na tom području.

Sada, deset mjeseci kasnije, priprema se isplata sredstava iz budžeta Distrikta za gotovo 180 građana kao pomoć za štetu nastalu tokom tog nevremena. U aprilu bi trebalo da počne isplata sredstava prema odluci Vlade o pružanju pomoći za sanaciju šteta uzrokovanih olujnim nevremenom prošlogodišnjeg jula.

„Po proglašenju Vlade Brčko distrikta stanja elementarne nepogode, Komisija za procjenu šteta dobila je ukupno 266 zahtjeva za nadoknadu, od kojih je odobreno 178, isključivo za štetu na privatnim i poslovnim objektima. Za ove svrhe, iz budžeta Brčko distrikta odvojeno je 188.000 KM“, izjavio je Haris Polić, član Komisije i zaposlenik Civilne zaštite Brčko distrikta.

Vjetar je tada u Brčkom obarao drveće, lomio grane, oštetio nekoliko automobila, a izbila su i dva požara, od kojih je jedan zahvatio kuću u naselju Brod, izazvan udarom groma.

Polić objašnjava da će sljedećeg mjeseca, odabrani korisnici ove pomoći dobiti isplate na svoje žiro račune, u iznosima koji variraju od 30 KM do 22.000 KM, koliko će dobiti vlasnik kuće koja je izgorjela u požaru.

Važno je napomenuti da ova Komisija nije razmatrala štete koje su nastale na vozilima, električnim uređajima i brodicama na rijeci Savi.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledaj još
Close
Back to top button