Politika

CIK BiH: Na kandidatskim listama više od 26.000 kandidata

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine, jučer u 16.00 sati istekao je rok za podnošenje kandidatskih listi za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine, koji će biti održani u nedjelju, 6. oktobra.

Do navedenog roka od 173 politička subjekta koji su imali mogućnost podnošenja  kandidatskih listi putem aplikacije, 168 je dostavilo kandidatske liste na propisan način, dok pet političkih subjekata nije dostavilo liste, saopćeno je iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

To su: 02418 –  Pokret za Bijeljinu; 02426  – SDS Semberija; 02479 – Pokret za Višegrad; 03045 – Stranka Život i 03492 – HSP BiH- HKDU Hrast.

Kroz aplikaciju je uneseno 26.124 kandidata.

Tačan broj dostavljenih kandidatskih listi  i kandidata bit će poznat nakon njihove obrade.

Centralna izborna komisija BiH izvršit će provjere i ovjeriti kandidatske liste i kandidate koji ispunjavaju zakonom propisane uslove, nakon čega će do 22.08.2024. godine ovjerene kandidatske liste objaviti u službenim glasilima, medijima i internet stranicI www.izbori.ba

Prvi put je u potpunosti digitalizovan proces podnošenja prijava za ovjeru političkih subjekata kao i kandidatskih listi, s toga Centralna izborna komisija BiH poziva političke subjekte da svoje sugestije za unapređenje aplikacija dostave Centralnoj izbornoj komisiji BiH, saopćeno je iz CIK-a BiH.

(BHRT)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button