MagazinVijesti

MINUS U BOSNI PRVOG DANA PROLJEĆA

Noćas, tačno u 04:06 počelo je proljeće na sjevernoj hemisferi, dok je istovremeno za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela jesen. U Bosni, sunce je izašlo u 05:40 i zaći će u 17:50.

– Prvi dan proljeće nije fiksan za 21. mart kako smo navikli i učili. Razlog tome je činjenica da godine nemaju isti broj dana, odnosno sati. Budući da su godišnja doba definisana striktivnim intervalom od po 90 stepeni zemljane putanje u odnosu na Sunce i Ekvator, ta pozicija zemlje određuje kada je prvi dan proljeća, a ne kalendar kojeg su ljudi izmislili. Proljetni ekvinocij ili ravnodevnica predstavlja dane u godini kada imamo jednak broj sati svjetlog dijela dana i noći. To znači da ćemo danas – imati 12 sati mraka i 12 sati svjetla – kazao je Feni meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović.

Danas je bio neobično hladan dan u Bosni, što je izdvojilo ovaj dan kao najhladniji tokom ove nedelje.

Govoreći o klimatskoj slici za proljeće, Krajinović je napomenuo da nas tokom proljeća ne smije iznenaditi ni mraz, ni snijeg, ni vreli dani, ni obilne pljuskovite padavine praćene gradom.

– Klima naše zemlje je takva da tokom proljeća imamo temperature od minus 26 do minus 15 stepeni, koliki je raspon onih najnižih izmjerenih tokom mjeseca marta. Pomenimo mart 2005. godine, a početkom tog mjeseca izmjerene su i apsolutni rekordi kada je u pitanju minimalna temperatura zraka. Pa recimo u Tuzli na taj dan izmjerena je minus 17,9 stepeni, a istog dana u Bihaću je izmjereno minus 21 stepen celzijusa – kazao je Krajinović.

Interesantno je napomenuti da obdanica i noć nisu jednake dužine na dan proljećne ravnodnevice, zbog prividnog uzdizanja Sunca iznad horizonta uzrokovanog Zemljinom atmosferom.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledaj još
Close
Back to top button