Biznis

Njemačka mijenja pravila za zapošljavanje radnika sa Zapadnog Balkana

Od 1. juna 2024. građani Albanije, BiH, samoproglašenog Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije uživaće povlašten pristup njemačkom tržištu rada.

Naime, Njemačka je odlučila udvostručiti broj viza koje će se godišnje odobravati građanima ovih šest zemalja u svrhu rada, na 50.000 viza, prenosi “SchengenVisaInfo”.

“Od juna 2024. godišnja kvota biće povećana na 50.000 izdanih odobrenja Savezne kancelarije za rad”, navodi Ambasada Njemačke u Sarajevu

Regulativa za zemlje Zapadnog Balkana bila je ograničena do kraja 2023. Međutim, nakon usvajanja novog Zakona o imigraciji kvalifikovanih radnika, Njemačka je odlučila promijeniti pravila za te zemlje.

Kako je pojašnjeno iz njemačke Ambasade, nova pravila će biti distribuirana u odgovarajuće vrijeme, a do tada će se svi termini i dalje dodjeljivati ​​putem sistema lutrije.

Nakon odluke o povećanju broja viza za radnike sa Zapadnog Balkana prema Zapadnobalkanskoj regulativi, “SchengenVisaInfo” je kontaktirao njemačke vlasti kako bi saznao više o novim pravilima koja će stupiti na snagu. Ali, još uvijek se čeka službeni odgovor po tom pitanju.

Sljedeći upisi za termin otvaraju se 7. maja.

Državljanima Albanije, BiH, samoproglašenog Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije dopušten je ulazak u Njemačku u svrhu rada na temelju propisa prema Zapadnobalkanskoj regulativi.

Međutim, zbog velikog interesa ovih nacionalnosti za dobijanje radnih viza za Njemačku od stupanja na snagu ove uredbe, Njemačka je odlučila dodijeliti datume za vize na temelju sreće.

Njemačke ambasade u ovim zemaljama zapadnog Balkana uspostavile su sistem mjesečne lutrije koji nasumično bira osobe kojima će biti dopušteno da zakažu termin za podnošenje zahtjeva za vizu.

Sljedeći termin za radnu vizu za Njemačku i Zapadni Balkan otvara se ove srijede, 7. maja 2024. i trajaće sedam dana, do 14. maja 2024.

U tom sedmodnevnom periodu mogu se registrovati svi državljani Albanije, BiH, samoproglašenog Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije, a postupak registracije nije potrebno obavljati preko posrednika ili drugih agencija jer je vrlo jednostavan.

Kandidati trebaju imati na umu da se mogu prijaviti samo jednom. Takođe, nije dopuštena naknadna promjena podataka ili prenos termina na drugu osobu.

Oni koji budu izvučeni u sistemu lutrije biće obaviješteni od strane njemačkih vlasti i tada će moći proći kroz proces podnošenja zahtjeva za vizu.

U Njemačkoj je krajem 2023. bilo zaposleno 76.000 radnika iz zemalja Zapadnog Balkana.

Na temelju propisa Zapadnobalkanske regulative, podaci pokazuju da je oko 76.000 građana Albanije, BiH, samoproglašenog Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije imalo radne dozvole u Njemačkoj krajem 2023. godine.

To je predstavljalo povećanje od 22 odsto u poređenju s 2022. kada je Njemačka imala oko 62.000 radnika s dozvolama iz tih zemalja, prenosi “Fenix-Magazin”.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button