Biznis

Srbija trenutno jedini snabdjevač BiH gasom

 Od 04. juna do 11. juna 2024. godine Bosna i Hercegovina će se snabdijevati gasom isključivo iz ruskog skladišta u Srbiji, kazao je za CAPITAL Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.

Naime, zbog radova na održavanju Turskog toka prekinuto je snabdijevanje ovim putem.

“Gas za BiH dolazi iz podzemnog skladišta Gazproma u Srbiji. Ovo je jedina mogućnost kada je Turski tok zatvoren bez obzira na razlog”, dodao je Bečarević.

Bečarević tvrdi da je ovo pokazatelj da je koeficijent sigurnosti snabdjevanja prirodnim gasom BiH jednak nuli kao što je pokazala analiza Energetske zajednice.

Bosna i Hercegovina ima samo jedan izvor gasa i to je upravo Turski tok. Takođe, BiH je 100 odsto ovisna o ruskom gasu.

Pravac kojim je ranije gas ulazio u BiH išao je preko Mađarske. Mađarski FGZS u septembru 2021. pokrenuo je spor kojim od Federacije BiH potražuje više od 21 milion dolara zbog kršenja potpisanog ugovora.

“Arbitražni sud je riješio međusobne zahtjeve i naložio Energoinvestu i BH-Gasu da plate FGSZ-u 11.163.698 dolara, kao i kamatu od 3,2 odsto godišnje obračunate od 8. oktobra 2021, plus 82.000.000 HUF (203.428 evra) troškova”, kazali su iz FGSZ za CAPITAL.

Izvor CAPITAL-a kaže da je iznos kamate, koju FGSZ navodi, trošak od dodatnih 1,94 miliona KM. Tako su ukupna potraživanja FGSZ porasla na skoro 23 miliona KM.

(Capital)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button