Šta se dešava s mesom kojem je istekao rok? Mesar otkrio šta se radi u nekim trgovačkim radnjama
Nema nikakve sumnje da postoje trgovci kojima je profit na prvom mestu, a tek na kraju zdravlje kupaca. Jasno je da je potrebno hranu, jednom kada se nađe na policama trgovina, prodati pre isteka roka trajanja. To se uglavnom i događa, ali povremeno se desi da rok trajanja istekne pre nego što proizvod bude prodat. U takvim slučajevima proizvod bi trebalo povući iz prodaje – i to većina trgovinskih lanaca i čini.
Međutim, očigledno se povremeno pojave i nepošteni trgovci, što je pre izvjesnog vremena otkrio jedan od zaposlenih u trgovinskom lancu u Srbiji. On je medijima otkrio šta se radi s proizvodima kojima istekne rok trajanja u njihovim prodavnicama. Odlučio je da razotkrije ponašanje svojih poslodavaca i priznao šta zaposljeni moraju raditi kako bi prikrili propuste u trgovinama. Njegova priča izazvala je veliku pažnju i jasno pokazala da je oprez prilikom kupovine uvek neophodan.
Svi radimo sve. Istovremeno premeštamo kutije s prolaza, siječemo meso krijemo proizvode kojima je istekao rok trajanja, vraćamo ih na police, popravljamo frižidere koji se kvare najmanje jednom nedeljno – rekao je radnik čiji identitet nije otkriven.
Ispričao je i šta se radi s mesom kome je istekao rok.
– Ako se sviježe meso ne proda, ne baca se. Šalje se na dalju obradu. Takvo meso se pere u sirćetu i vodi, nekoliko puta melje u mašini, puni začinima i od njega se prave kobasice i ćevapi – istakao je.
Dodao je da proizvodi kojima istekne rok trajanja najčešće nisu povučeni iz prodaje kako bi se sprečio gubitak. Umesto toga, radnici su zaduženi za menjanje nalepnica s datumima na proizvodima! Uz to, apelovao je na potrošače da budu veoma pažljivi prilikom kupovine prehrambenih proizvoda i da se pridržavaju saveta koji im mogu pomoći da prepoznaju staru robu.