Vijesti

Tuzla: Oboren i drugi tender za nabavku aparata za zračenje oboljelih od karcinoma

Iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla danas su potvrdili da je Ured za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine poništio tender za aparat za zračenje, koji se koristi za liječenje oboljelih od karcinoma.
U saopćenju navode da je prema Zakonu o javnim nabavkama, UKC Tuzla na portalu javnih nabavki, dana 23. oktobra 2023. godine, objavio tendersku dokumentaciju za nabavku linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i antoma, procijenjene vrijednosti 8.547.008,55 KM bez PDV-a.
Podsjećamo, komisija UKC-a Tuzla, donijela je odluku da je najpovoljnija ponuda mostarske firma Inel-med, koja iznosi 8.547.000 KM bez PDV-a. Na isti javni poziv javila se i sarajevska firma Siemens Medicina, koja je izjavila žalbu na tehničke specifikacije uređaja koji je izabran.
– UKC Tuzla je 6. februara 2024. godine zaprimio žalbu jednog od ponuđača. Nakon sprovedene analize dokumentacija je proslijeđena na Ured za razmatranje žalbi BiH sa sjedištem u Sarajevu. Rješenje da se žalba usvaja i da se postupak javne nabavke u potpunosti poništava, UKC-u Tuzla, dostavljeno je dana, 25. marta 2024. godine od strane Ureda za razmatranje žalbi BiH. Univerzitetski klinički centar Tuzla će razmotriti navode dostavljene u rješenju te u najkraćem roku pokrenuti ponovni tenderski postupak nabavke linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i fantoma – navodi se u saopćenju UKC-a Tuzla.
Ovo je bio drugi tender za nabavku linearnog akceleratora, a i prvi postupak, pokrenut u martu prošle godine, poništen je nakon nekoliko žalbi firme Siemens Medicina iz Sarajeva.
Inače, linearni akcelerator je uređaj za zračenje oboljelih od malignih bolesti koji podrazumijeva četiri odvojene komponente, i to CT simulastor, radioterapijski uređaj, fantom i integrirani server u koji se unose podaci o svakom pacijentu. Sve to čini jedan uređaj za radioterapiju.
Pacijenti oboljeli od karcinoma od februara prošle godine ne mogu obavljati zračenje na UKC-u Tuzla, jer su tada uređaji zapečaćeni i nisu u funciji.
(faktor)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pogledaj još
Close
Back to top button