Politika

U prva tri mjeseca registrovano 6.644 migranta u BiH

Služba za poslove sa strancima BiH u prva tri m jeseeca ove godine registrovala je i identifikovala 6. 644 ilegalna migranta, a trenutno u privremenim prihvatnim centrima u Bosni i Hercegovini boravi 1.675 migranata i tražitelja azila. Najveći broj migranata dolazi iz Sirije 2.916, potom Afganistan 1.023, Maroka 686, Turska 512 i Egipat 235, rečeno je u   Službi za poslove sa strancima.

U istom periodu 169 migranata vraćeno je u zemlje porijeklla ili zemlje iz kojih su nezakonito ušli u BiH.

Prema podacima Granične policije BiH, od početka godine više od 3.000 osoba zatečeno je u nezakonitom prelasku ili pokušaju prelaska granice, od kojih je najviše državljana Sirije, Turske, Afganistana.

U Graničnoj policiji BiH rečeno je da su tokom prethodne i u prva tri mjeseca ove godine nadležnim tužilaštvima podnijeli 83 izvještaja protiv 177 osoba zbog sumnje da su počinili 110 krivičnih dijela krijumčarenja ljudi.

Oni su podsjetili i na nedavnu akciju „Piramida“ čiji je cilj bio sprečavanje organizovanog krijumčarenja migranata u kojoj je uhapšeno 14 osoba i obavljeni su pretresi na 16 lokacija na području Unsko-Sanskog, Zeničko-Dobojskog i Kantona Sarajevo.

 

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button