Društvo

Zakon u Njemačkoj stupio na snagu: Lakše do pasoša i dvojnog državljanstva

Zakon o državljanstvu o kojem se dugo raspravljalo u Njemačkoj stupio je na snagu, čime se olakšava sticanje njemačkog pasoša i posjedovanje dvojnog državljanstva.

Reforma naturalizacije koju je predložila trostranačka koaliciona vlada lijevog centra omogućava ljudima da postanu njemački državljani, a da zadrže svoje prvobitno državljanstvo.

Sada je moguće da se podnese zahtjev za državljanstvo nakon pet godina života u NJemačkoj, umjesto prethodnog uslova od osam godina, uz obavezu da su ispunjeni ostali uslovi, prenijela je agencija DPA.

Djeca rođena u NJemačkoj od roditelja iz inostranstva dobiće njemačko državljanstvo ako jedan roditelj ima legalan boravak u Njemačkoj pet godina, a ne osam.

Ukoliko kandidati pokažu „posebna dostignuća u integraciji“ kroz naročito dobar učinak u školi, na poslu ili kroz građanski angažman, moguće je da dobiju državljanstvo nakon samo tri godine.

Važan aspekt novog pravila je da ljudi koji dobiju njemačko državljanstvo neće morati da se odreknu državljanstva svoje matične zemlje, što je ranije u NJemačkoj bilo moguće samo za stanovnike drugih zemalja EU.

Osim toga, Nijemcima koji žele da postanu državljani druge zemlje više neće biti potrebno posebno ovlaštenje od njemačkih vlasti. Ranije bi izgubili njemačko državljanstvo ako bi bez odobrenja stekli drugo.

(nazavisne)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button