Lifestyle

Zašto zimnica propada brzo: 6 grešaka na koje treba obratiti pažnju

Zimnica je sjajan način da očuvamo sezonske plodove i uživamo u njihovom ukusu i nutritivnim vrijednostima tokom cijele godine. Ipak, čak i najiskusniji kuvari mogu napraviti greške koje mogu dovesti do kvarenja zimnice.

Ako ne obratite dovoljno pažnje na čistoću tokom procesa, lako može doći do kontaminacije koja može prouzrokovati kvarenje. Prije nego što počnete sa pripremom zimnice, obavezno operite ruke, posuđe i opremu. Staklenke i poklopce takođe treba temeljno sterilizovati. Ovo možete postići kuvanjem u vodi ili korišćenjem mašine za sterilizaciju.

Da biste osigurali da vaša zimnica ostane svježa i sigurna za konzumaciju, važno je izbjeći ove česte greške:

1. Korištenje svježih sastojaka

Mnogi prave ovdje grešku, gdje stavljaju i prezrele plodove. Uvijek koristite svježe i zdrave plodove i povrće. Oštećeni ili truli sastojci mogu ubrzati kvarenje zimnice.

2. Nepravilno pripremanje i pakovanje

Priprema zimnice zahtijeva preciznost i pridržavanje određenih pravila kako bi se osiguralo da sve bude u redu.

3. Nepotpuno kuvanje

Ako pravite zimnicu poput džemova ili pekmeza, važno je da se smjesa skuva do odgovarajuće temperature. Nepotpuno kuvana zimnica može sadržati bakterije i enzime koji će prouzrokovati kvarenje.

4. Neodgovarajuće pakovanje

Prilikom pakovanja zimnice, pazite da ne ostavite vazduh u staklenkama. Vazduh može izazvati rast bakterija i plesni. Takođe, uvjerite se da su poklopci čvrsto zatvoreni kako bi se spriječilo prodiranje vazduha i mikroorganizama.

5. Nepravilno čuvanje

Čuvanje zimnice na odgovarajućem mjestu i u odgovarajućim uslovima je od presudnog značaja za očuvanje njenog kvaliteta.

6. Neodgovarajuća temperatura

Zimnicu treba čuvati na hladnom, tamnom i suvom mjestu. Izlaganje svjetlu i toplini može ubrzati proces kvarenja. Idealna temperatura za čuvanje zimnice je između 10°C i 20°C, u prostoru koji je zaštićen od direktne sunčeve svjetlosti, piše

Informer.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button