Politika

EU spremna na pregovore s BiH, očekuje se da zemlja ispuni uvjete

Europska unija je pripravna u svakom trenutku otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom, no kada će to tačno biti ovisi isključivo o bosanskohercegovačkoj strani koja mora provesti dodatne reforme i ispuniti uvjete, poručila je danas Valentina Superti koja će biti glavni pregovarač EU.

BiH je odlukom Europskog vijeća iz marta ove godine dobila suglasnost za otvaranje pristupnih pregovora, no nakon toga je u zemlji došlo do nove političke krize i blokada pa još nije formiran pregovarački tim niti usvojen pregovarački okvir.

Na čekanju je i niz zakona čije je usvajanje Vijeće ultimativno zatražilo, uz odluku da formalno odobri početak pregovora, ali bez definiranog datuma.

Ured predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto danas je u Sarajevu organizirao konferenciju kako bi se potvrdile obveze koje treba ispuniti.

Valentina Superti, koja obnaša dužnost direktorice za zapadni Balkan pri Općoj upravi Europske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju i koja će voditi pregovore s BiH, kazala je kako je jasno da su vrata EU za BiH u cijelosti otvorena, ali je istaknula kako će se proširenje odvijati na temelju zasluga i brzine provedbe reforme kao i usvajanja pravne stečevine Unije.

“Unija je za to spremna u svakom trenutku”, kazala je Superti.

Pozvala je vlasti u BiH da što prije pokažu odgovarajući napredak što će Europskom vijeću omogućiti da utvrdi pregovarački okvir i sazove međuvladinu konferenciju.

Podsjetila je kako su konkretne obveze usvajanje zakona o sudovima, o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, o zaštiti osobnih podataka kao i o kontroli granica, a uz to se mora usvojiti i državni proračun za 2024. što zbog političkih nesporazuma u zemlji još nije učinjeno.

Istaknula je i potrebu za reformama koje bi omogućile BiH uključivanje u Plan rasta za zapadni Balkan.

Historijska prilika za BiH

Borjana Krišto je kazala kako je pred njenom zemljom historijska prilika koja se ne smije propustiti, a uvjerena je kako se postojeće blokade mogu otkloniti.

Pojasnila je kako je u toku uspostava pregovaračkog tima kao i izbor glavnog pregovarača u ime BiH priznajući kako “široko decentralizirani” ustroj države usporava sve procese u zemlji pa tako i približavanje članstvu u Uniji.

No ona kaže kako vjeruje da se problemi i na tom planu mogu riješiti uz poštivanje mehanizma koordinacije pri donošenju odluka i ustavne strukture.

Istaknula je kako tokom pregovora očekuje posebnu podršku Hrvatske, ali i drugih zemalja regije koje su ranije otvorile pregovarački proces.

“Svjesna sam da nema prečica niti brzih puteva, no uz zajednički rad i jačanje međusobnog povjerenja uvjerena sam kako možemo ostvariti zajedničke ciljeve”, kazala je Krišto.

Vladimir Drobnjak koji je bio glavni pregovarač Hrvatske tokom pristupnih pregovora na sarajevskom je skupu upozorio kako u EU znaju baš sve o zemlji s kojom pregovaraju, no pri tom je baš Europska komisija, kako je kazao, najbolji prijatelj zemlji s kojom se pregovara.

“To je i politika i diplomatija i pravo i logistika”, kazao je Drobnjak.

Pregovore s EU opisao je kao najsloženiji proces s kojim se jedna država može suočiti, a pritom pregovara cijela zemlja a ne samo njeni stručni timovi.

Uz sve to, kako je istaknuo, uspješnih pregovora nema bez nacionalnog političkog konsenzusa, a to je bio i ključ uspjeha pregovora što ih je vodila Hrvatska.

“U Hrvatskoj uvijek imate prijatelja, a ako treba i savjetnika i mentora”, poručio je Drobnjak političarima u BiH.

(N1)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button