MagazinZanimljivosti

Evo koja je namirnica najvažnija za zdravlje mozga

Ne postoji univerzalni način prevencije demencije. Uprkos tome, veliki broj studija izdvojio je određene hranjive materije koje mogu pomoći.

Tri vrste neuroprotektivnih hranjivih materija izazvale su najveći interes stručnjaka: antioksidansi, vitamini B grupe i polinezasićene masne kiseline.

Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala koji mogu da oštete moždane ćelije, vitamini B igraju važnu ulogu u funkciji moždanih ćelija, a polinezasićene masne kiseline pomažu u podsticanju rasta novih moždanih ćelija.

Dok suplementi mogu pomoći u snabdijevanju ovim hranjivim materijama, uvijek je bolje pokušati uneti ih hranom, posebno kada su u pitanju masne kiseline, poput omega-3.

„Kada jedete cjelovitu hranu, dobijate dodatne vitamine, minerale, zdrave masti i proteine. To je dobar temelj na kojem možete izgraditi plan zdrave ishrane“, pojasnila je Uma Naido, nutricionistkinja koja je diplomirala na Harvardu.

Omega-3 masne kiseline su nutrijent broj jedan za zdrav mozak

Omega-3 nalazi se u divlje ulovljenoj masnoj ribi poput inćuna, sardina i lososa.

„Divlji losos sadrži nivoe EPA i DHA koje su korisne za zdravlje našeg mozga. Riba, bogata omega-3 masnim kiselinama, trebala bi da se nađe na tanjiru barem dva puta nedeljno“, dodala je Naido.

Omega-3 masne kiseline mogu se naći i u namirnicama biljnog podrekla, poput čia sjemenki, susama, oraha i sjemenki lana.

Ova riba je najzdravija, puna je proteina, odlična za kožu i probavni system.

Ishrana bogata ovom ribom može da spriječi 750.000 prijevremenih smrti.

„Važno je naglasiti da ne možemo suplementima ili vježbanjem riješiti problem loše ishrane. Zdrav način života povezan je s dobrom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću, pravilnim snom, društvenim vezama, upravljanjem stresom i smanjenjem anksioznosti. Sve su to ključni faktori za obranu od stanja poput demencije“, zaključila je Naido.

(b92)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button