Japanci predstavili „zdravu“ kašiku: Pojačava slane okuse bez dodavanja soli
Kašika je teška oko 60 grama te radi na punjivu litijsku bateriju.
Prevelika konzumacija soli povezana je s visokim krvnim pritiskom, moždanim udarima i drugim bolestima.
Japanski proizvođač pića Kirin Holdings kreće s prodajom elektrificirane kašike za koju naučnici tvrde da utječe na zdraviju prehranu jer pojačava slane okuse bez dodavanja soli. Predstavljanje tog proizvoda u ponedjeljak prva je komercijalizacija tehnologije koja je prošlogodišnja dobitnica Ig Nobela, nagrade za neuobičajenu nauku.
Kašika izrađena od plastike i metala razvijena je u saradnji s profesorom Univerziteta Meiji Homeijem Mijašitom koji je ranije pokazao kako električni štapići za jelo pojačavaju okuse, u ovom slučaju dojam slanoće, piše Zimo.hr.
Kirin, kompanija koja pokušava iz prodaje pića ući i na područje zdravstva, tvrdi da je ova tehnologija posebno značajna za Japan jer odrasla osoba tamo prosječno dnevno konzumira 10 grama soli, što je dvostruko više od preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.
Prevelika konzumacija soli povezana je s visokim krvnim pritiskom, moždanim udarima i drugim bolestima.
– Japan ima kuhinju koja favorizira slane okuse – rekla je Kirinova istraživačica Ai Sato.
Japanci kao cjelina moraju smanjiti svoj unos soli, no može biti teško napustiti naše prehrambene navike.
– To nas je dovelo do razvijanja ove električne kašike – rekla je.
(Dnevni Avaz)