Vijesti

Optužnica protiv dva lica iz Brčkog zbog krijumčarenja stranih državljana

Tužilac iz Odsjeka za borbu protiv krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Boška Đ. rođenog 1972. godine u Gradačcu, državljanina BiH i Republike Srbije, te državljana BiH Darka Š., rođenog 1982. godine u Brčkom, Đoke Š., rođenog 1982. godine u Brčkom, Rade P., rođenog 2001. godine u Doboju i Darka M. rođenog 1986. godine u Vlasenici.

Optuženi se terete da su se u periodu od 6. do 8. februara 2022. godine, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, organizovali i postali pripadnici grupe ili drugog udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenja migranata, te prihvatom, prevozom i smještajem omogućili nezakonit boravak 26 stranih državljana Republike Turske na području Bosne i Hercegovine, s ciljem njihovog daljeg nezakonitog prevođenja preko državne granice BiH u Republiku Hrvatsku i dalje za zemlje EU, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su postupajući po uputama organizatora grupe, prvoptuženog Boška Đ., a koji je djelovao u dogovoru i koordinaciji s njemu poznatom osobom, učestvovali u ilegalnom prebacivanju stranih državljana preko državne granice, za ugovoreni iznos od 600 EUR po krijumčarenoj osobi, organizovali smještaj stranih državljana na području Tuzle i Modriče, te za njihov nezakonit transport koristili teretna motorna vozila od preduzeća u vlasništvu prvooptuženog.

Strani državljani su otkriveni prilikom redovne kontrole od strane policijskih službenika GP BiH na MGP Šamac, u tovarnom djelu teretnog motornog vozila sa priključnim vozilom, kojim su upravljali optuženi Darko i Đoko Š. Kako bi osigurali naplatu novca za strane državljane, optuženi su do isplate zadržavali njihove dokumente, te su prilikom pretresa objekata kuće koje su koristili pronađene putne isprave krijumčarenih stranih državljana.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata, u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenja ljudi.

Optuženi Darko M. se tereti da je, radi sticanja imovinske koristi, pokušao nezakonito prevesti preko državne granice pet stranih državljana Republike Turske, a u toj namjeri je spriječen od strane pripadnika GP BiH, JGP Gorica, u neposrednoj blizini državne granice u opštini Posušje. Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi.

U ovom predmetu, tokom istrage, ostvarena je značajna saradnja Tužilaštva BiH i policijskih agencija Granične policije BiH i Uprave za teški i organizovani kriminal MUP-a RS.

 

(fena)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button