Puding od starog hljeba: Isprobajte, odličan je!

Ne znate šta ćete sa starim hljebom? Napravite autentičan britanski specijalitet. Britanci su veoma praktični i štedljivi ljudi, a to dokazuje i što su od namirnice koju mnogi, nažalost, bacaju – starog hljeba brendirali svoj čuveni topli puding. Dakle, britanski recept za puding od hljeba pokazuje kako iskoristiti stari hljeb, ali ujedno i spriječiti bacanje hrane.
Ova poslastica se može jesti hladna, ali se izvorno servira i mnogo je ukusnija kada se jede topla.
Sastojci
• 1 vekna starog hljeba
• 300 g suhog miješanog voća
• 1 dunja ili jabuka (s korom)
• 1 kašika smeđeg šećera
• 40 g praška za pecivo
• 2 jaja
• nekoliko kapi iscijeđenog limuna
• 1 kašičica cimeta
• 100 g otopljenog putera
• šećer u prahu za serviranje
• sladoled ili krem za serviranje
Priprema
Zagrijati rernu na 170 Celzijusovih stepeni. Podmazati pleh, bilo bi najbolje da bude četvrtastog oblika. Isjeći stari hleb s koricom na komadiće. Komadiće hljeba potom umočiti u mlijeko i držati 10-ak minuta dok se ne stvori kremasta smjesa. U tu smjesu dodati narendanu dunju ili jabuku, potom ostale sastojke i polovinu otopljenog putera i potom dobro izmiješati.
Smjesu sipati u pleh i površinu zaliti ostatkom otopljenog putera. Peći na sredini rerne između sat i 15 minuta do sat i po. Kada poslastica bude pečena, posuti je šećerom u prahu i servirati toplu sa sladoledom ili kremom.
(Avaz.ba)