Lifestyle

Puding od starog hljeba: Isprobajte, odličan je!

Ne znate šta ćete sa starim hljebom? Napravite autentičan britanski specijalitet. Britanci su veoma praktični i štedljivi ljudi, a to dokazuje i što su od namirnice koju mnogi, nažalost, bacaju – starog hljeba brendirali svoj čuveni topli puding. Dakle, britanski recept za puding od hljeba pokazuje kako iskoristiti stari hljeb, ali ujedno i spriječiti bacanje hrane.

Ova poslastica se može jesti hladna, ali se izvorno servira i mnogo je ukusnija kada se jede topla.

Sastojci

• 1 vekna starog hljeba

• 300 g suhog miješanog voća

• 1 dunja ili jabuka (s korom)

• 1 kašika smeđeg šećera

• 40 g praška za pecivo

• 2 jaja

• nekoliko kapi iscijeđenog limuna

• 1 kašičica cimeta

• 100 g otopljenog putera

• šećer u prahu za serviranje

• sladoled ili krem za serviranje

Priprema

Zagrijati rernu na 170 Celzijusovih stepeni. Podmazati pleh, bilo bi najbolje da bude četvrtastog oblika. Isjeći stari hleb s koricom na komadiće. Komadiće hljeba potom umočiti u mlijeko i držati 10-ak minuta dok se ne stvori kremasta smjesa. U tu smjesu dodati narendanu dunju ili jabuku, potom ostale sastojke i polovinu otopljenog putera i potom dobro izmiješati.

Smjesu sipati u pleh i površinu zaliti ostatkom otopljenog putera. Peći na sredini rerne između sat i 15 minuta do sat i po. Kada poslastica bude pečena, posuti je šećerom u prahu i servirati toplu sa sladoledom ili kremom.

(Avaz.ba)

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button