Zanimljivosti

Zašto ne biste smjeli ispirati tjesteninu nakon kuhanja?

Iako mnogi od nas imaju običaj ispirati tjesteninu nakon kuhanja, stručnjaci se slažu da to može negativno utjecati na konzistenciju i okus jela. Ispiranje tjestenine uklanja skrob koji se nalazi na njenoj površini, a koji je ključan za vezivanje sosa i postizanje savršenog okusa.


Zašto je ispiranje tjestenine loša ideja

Prvo i najvažnije, voda u kojoj se kuhala tjestenina ima vrijedne sastojke koji mogu obogatiti vaše jelo. Ova voda sadrži skrob koji pomaže da se pasta bolje „primi“ za sos, čineći jelo sočnijim i punijim okusa. Ako ispirate tjesteninu, većina sosa će skliznuti s nje, ostavljajući jelo suhim i bez željenog okusa.


Italijani ne peru tjesteninu – a zašto biste to vi radili?

Italijani, koji su majstori kuhanja tjestenine, nikada ne peru tjesteninu. Razlog leži u vrsti pšenice koju koriste – durum pšenica, koja sadrži minimalnu količinu skroba. Zbog toga se pasta od durum pšenice lako spaja s sosom, pa nema potrebe za ispiranjem.


Kada je ipak opravdano ispiranje tjestenine?

Ispiranje tjestenine može biti korisno kada je riječ o jeftinijim proizvodima. Tjestenina od meke pšenice često sadrži više skroba, zbog čega je bolje isprati je kako se ne bi zalijepila. U tom slučaju, ispiranje može pomoći da se postigne bolja tekstura.


Savjet: Ne perite kvalitetnu tjesteninu

Ako ste sigurni da ste kupili kvalitetnu tjesteninu, posebno onu od durum pšenice, ne ispirajte je. Iako možda imate želju da operete pastu, stručnjaci preporučuju da to izbjegavate. Ako niste sigurni o vrsti tjestenine koju ste kupili, najbolje je da je ne perete.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button