Jedno jednostavno japansko pravilo u ishrani može vam pomoći pri gubitku kilograma

Praksa je posebno raširena na japanskom otoku Okinawi, poznatom po dugovječnosti i visokoj kvaliteti života svojih stanovnika.
Zahvaljujući ovim prehrambenim smjernicama, vjeruje se da su stanovnici Okinawe konzumirali samo do 1.900 kalorija dnevno. To je rezultiralo znatno nižim indeksom tjelesne mase (BMI) kod starijih stanovnika u usporedbi s njihovim vršnjacima širom svijeta.
Princip je u skladu sa standardnim savjetima za mršavljenje od strane NHS-a, koji preporučuje dnevno smanjenje kalorija od približno 600 kalorija za stalan i zdrav gubitak težine.
U praksi, to bi značilo da muškarci kojima je potrebno nekih 2.500 kalorija dnevno trebaju ograničiti unos na najviše 1.900 kalorija, dok žene kojima je potrebno prosječno 2.000 kalorija dnevno ne bi trebale konzumirati više od 1400 kalorija dnevno.
Jedna studija u kojoj je sudjelovalo 330 muškaraca koji su se pridržavali dijete od 80 posto kalorija otkrila je da su unosili manje kalorija odnosno u prosjeku nekih 1.997 dnevno.
Također su jeli manje obroka na bazi žitarica i više jela od povrća u usporedbi s onima koji se nisu pridržavali pravila. Istraživanje je zaključilo da muškarci koji su se pridržavali pravila imaju zdravije prehrambene navike.
Neke studije sugerišu da konzumiranje 30 posto manje kalorija nego inače može doprinijeti dužem životnom vijeku i zdravom gubitku težine. Ovaj pristup pomaže pojedincima da izbjegnu prekomjerno debljanje i hronične bolesti.
Za prosječnu zdravu osobu, smanjenje unosa kalorija za ovu količinu pokazalo se sigurnim i održivim gubitkom od otprilike 0,5 do jedan kilogram sedmično.
NHS preporučuje uravnoteženu prehranu bogatu voćem i povrćem, hranom bogatom vlaknima i cjelovitim žitaricama poput krompira, smeđe riže i tjestenine od cjelovitih žitarica.
Također se savjetuje da ograničite unos soli jer ona može povisiti krvni pritisak, što predstavlja rizik za one koji su medicinski klasificirani kao pretili.
Prije bilo kakvih značajnih promjena u prehrani s ciljem gubitka težine, ključno je konzultirati se s ljekarom ili zdravstvenim djelatnikom kako biste bili sigurni da to činite sigurno i zdravo.
(Klix.ba)