Zanimljivosti

Kremasti sutlijaš s bijelom čokoladom i malinama: Desert koji osvaja na prvi zalogaj

Sutlijaš je za mnoge omiljeni desert još od djetinjstva. Njegova kremasta tekstura, prijatan, blag ukus i jednostavna priprema čine ga nezaobilaznim receptom u gotovo svakom domaćinstvu.

Ukoliko želite da svom tradicionalnom receptu date modernu notu i dodatnu aromu, preporučujemo da probate ovu ukusnu varijantu sutlijaša sa bijelom čokoladom i malinama.

Potrebni sastojci:

  • 1 čaša riže

  • 1 litar mlijeka

  • 6 kašika šećera

  • Bijela čokolada (prema želji)

  • Maline (svježe ili zamrznute)

Priprema:

  1. Rižu dobro isperite u nekoliko voda.

  2. Stavite je u šerpu i prelijte s toliko vode da riža bude tek prekrivena. Kuhajte na srednjoj temperaturi.

  3. Kada voda ispari, dolijte još malo po potrebi, uz povremeno miješanje kako riža ne bi zagorjela.

  4. Kada riža gotovo potpuno upije vodu, dolijte mlijeko, promiješajte i poklopite.

  5. Nakon nekoliko minuta, ponovo promiješajte, dodajte šećer i nastavite kuhati dok smjesa ne postigne gustinu sličnu pudingu.

  6. Pred sam kraj, ubacite kockice bijele čokolade i miješajte dok se potpuno ne otope.

  7. Maline prethodno odmrznite, a dio možete ispasirati i koristiti kao preliv.

  8. Sutlijaš servirajte u čašama ili zdjelicama, ukrašen cijelim malinama i po želji preliven voćnim sosom.

Ova kombinacija klasičnog deserta sa voćnim osvježenjem i nježnom aromom bijele čokolade sigurno će vas oduševiti.

 

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button