Kremasti sutlijaš s bijelom čokoladom i malinama: Desert koji osvaja na prvi zalogaj

Sutlijaš je za mnoge omiljeni desert još od djetinjstva. Njegova kremasta tekstura, prijatan, blag ukus i jednostavna priprema čine ga nezaobilaznim receptom u gotovo svakom domaćinstvu.
Ukoliko želite da svom tradicionalnom receptu date modernu notu i dodatnu aromu, preporučujemo da probate ovu ukusnu varijantu sutlijaša sa bijelom čokoladom i malinama.
Potrebni sastojci:
-
1 čaša riže
-
1 litar mlijeka
-
6 kašika šećera
-
Bijela čokolada (prema želji)
-
Maline (svježe ili zamrznute)
Priprema:
-
Rižu dobro isperite u nekoliko voda.
-
Stavite je u šerpu i prelijte s toliko vode da riža bude tek prekrivena. Kuhajte na srednjoj temperaturi.
-
Kada voda ispari, dolijte još malo po potrebi, uz povremeno miješanje kako riža ne bi zagorjela.
-
Kada riža gotovo potpuno upije vodu, dolijte mlijeko, promiješajte i poklopite.
-
Nakon nekoliko minuta, ponovo promiješajte, dodajte šećer i nastavite kuhati dok smjesa ne postigne gustinu sličnu pudingu.
-
Pred sam kraj, ubacite kockice bijele čokolade i miješajte dok se potpuno ne otope.
-
Maline prethodno odmrznite, a dio možete ispasirati i koristiti kao preliv.
-
Sutlijaš servirajte u čašama ili zdjelicama, ukrašen cijelim malinama i po želji preliven voćnim sosom.
Ova kombinacija klasičnog deserta sa voćnim osvježenjem i nježnom aromom bijele čokolade sigurno će vas oduševiti.