SportVijesti

REPORTAŽA: U posjeti Gradskom Atletskom klubu “AKADEMAC” Bijeljina

Mali ambasadori Bijeljine treniraju tu pored vas, pridružite im se u Akademcu!!!

Atletski klub „Akademac“ osnovali su već sada davne 2006. godine, na inicijativu tadašnje Gradske uprave, nastavnici fizičkog vaspitanja sa područja grada Bijeljina. Naime, prestankom funkcionisanja Atletskog kluba „Radnik“ početkom 1990-ih atletika u Bijeljini je nezasluženo zapostavljena. Formiranjem novog kluba, za prvog predsjednika izabran je Zdravko Tešić, nastavnik fizičkog vaspitanja.

U posljednjih evo gotovo 20 godina aktivno rade sa mladim, talentovanim sportistima koji su je proslavili i u Bijeljinu donijeli mnogo medalja. U ulozi trenera u AK „Akademac“ trenutno su Živorad Sekulić, Miodrag Marjanović i Jelena Vasiljević.

Ekipa RTV Puls Brčko posjetila ih je na popodnevnom treningu na gradskom stadionu u Bijeljini, nakon jučerašnjeg takmičenja u Sremskoj Mitrovici.

Na takmičenju, najmasovnijem do sada, „KUP BOSNE I HERCEGOVINE ZA CICIBANE 2023″, zvaničnom takmičenju ASBiH na nivou cijele BiH, pri odličnoj tehničkoj organizaciji Ak “ Vlasenica “ Vlasenica  atletičari našeg kluba u ovoj uzrasnoj kategoriji ostvarili su veoma zapažen uspjeh. Rekli bismo ako ne najveći, jer će ih biti sigurno još, onda sigurno najznačajniji u skorijoj atletskoj istoriji grada Bijeljina. Ovim riječima smo započeli našu priču i posjetu jednoj od najljepših sportskih organizacija u gradu Bijeljina.

Atletičari gradskog atletskog kluba Akademac pod dirigentskom palicom našeg trenera Miodraga Miše Marjanovića, iskusnog i licenciranog atletskog učitelja,  aktuelni su vicešampioni u kupu BiH za 2023 godinu. Osvojili su na ovom prestižnom takmičenju  ukupno 8 medalja, tri zlatne, jednu srebrenu i 4 bronzane medalje, kratko su nas upoznali naši divni prijatelji iz uprave ovog po svemu jedinstvenog atletskog kluba.

Ponosni smo na naše mlade atletičare, ponosno kažemo da smo drugi u BiH i prvi iz Republike Srpske u ovoj uzraznoj kategoriji, u kategoriji/uzrastu koji je najmasovniji u ateletici, što daje naročitu težinu i značaj ovom uspjehu koji obećava  svijetlu atletsku budućnost u našem gradu Bijeljini, sa oduševljenjem ističe Marjanović.

Nastavlja Marjanović i ističe, najuspješnija naša takmičarka ovog takmičenja bila je Anđela Radenković osvojivši  1. mjesto na 60m, 2. mjesto na 200m i treće mjesto u štafeti 4x100m. Anđela je djevojčica ove godine već mlađa pionirka, osim što je odličan đak šestog razreda u školi Knez Ivo od Semberije,  na jučerašnjem međunarodnom atletskom mitingu u Sremskoj Mitrovici postavila lični rekord u trci na 200m (op.autora 29.62sec).

Naš nepobjedivi Zoran Zoka Blagojević takođe mlađi pionir, jedan je od najperspektivnijih mladih sportista grada Bijeljina. O njegovim uspjesima tokom treniranja u Akademcu je već je postala dnevna tema a bilo ih je pregršt. Istakao bih skorošnji rezultat koji je Zoran postigao na takmičenju u Etno selu Staničići u trci na 600m koju je istrčao za 1,41sec te popravio lični record za nevjerovatnih ni manje ni veše od 12 sekundi. Zoran je prošle takmičarske sezone pobijedio i na prestižnoj uličnoj trci Grada Beograda, ponijevši titulu Beogradskog pobjednika, s ponosom nam prenosi nasmijani i ponosni trener Mišo  dodaje, u januaru ove godine  Atletskoj dvorani u Beogradu održano je Prvenstvo Republike Srpske za seniore. Bijeljinac Mitar Jovašević iz AK „Akademac“, od ove godine junior, imao je odličan nastup na ovom prvenstvu i ostvario za sebe i klub odličan rezultat.

Mitar je na ovom prvenstvu nastupio u dvije discipline na 200 m i 400 m osvojivši titulu i vicetitulu seniorskog prvaka Republike Srpske te nastavlja svoju atletsku priču: “Atletiku aktivno treniram posljednje četiri godine. Prije atletike sam pet godina trenirao fudbal. Zadovoljan sam postignutim do sada, osvojio sam mnogo medalja, od kojih mi je posebno draga ova koju sam nedavno osvojio u Beogradu. Osvojili smo treće mjesto u kombinovanoj štafeti u veoma jakoj konkurenciji. Bilo je lijepo takmičiti se sa vršnjacima iz čitavog svijeta. Što se tiče planova za budućnost oni su jednostavni, samo rad, rad i rad i dobri rezultati neće izostati“, rekao je za „RTV Puls“ učenik Ekonomske škole u Bijeljini Mitar Jovašević.

Prošlog mjeseca u Laktašima u organizaciji ASRS i održano je Pojedinačno i ekipno prvenstvo Republike Srpske u krosu. U sjajnom sportskom ambijentu postignuti su odlični rezultati. Akademci su učestvovali sa dvije ekipe pionira/ki i obje su se popele na pobjedničko postolje. Trke pionirki i pionira su bile najmasovnije na ovome prvenstvu. U pojedinačnoj konkurenciji, Ivona Ćevriz je bila izvanredna u kategoriji starijih pionirki popevši se na pobjedničko postolje osvojivši odlično 3. mjesto. U istoj kategoriji  Valentina Laketić zauzela je 4. mjesto. U kategoriji mlađih pionirki odlična je bila Anđela Radenković popevši se na pobjedničko postolje osvojivši 3. mjesto, ističe samo još jedan od uspjeha ovog kluba prijatni Marjanović.

Prošle godine u oktobru za jedan vikend nastupio sam na dva takmičenja u Valjevu i Vlasenici. Prvo u subotu „PRVENSTVO CENTRALNE SRBIJE U KROS TRČANJU“ u Valjevu gdje sam kros trku na 500 m u kategoriji dječaci 2012. godište, istrčao sam ispred vršnjaka iz Srbije, sa najboljim drugarom Zoranom Blagojević, osvojivši prvo odnosno drugo mjesto, prepričava nam plavokosi dječak  dvanaestogodišnji Pavle Savić i nastavlja:  sutradan sam imao nastup na „9.TRCI KROZ VLASENICU“ gdje sam osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju u trci na 250m. Želio bih da kažem da sam u ovom klubu upoznao dosta drugara i  svaki dan treniram, često putujemo na takmičenja i upoznajemo nove drugare i gradove a najviše volim druženja koja svake godine imamo sa našim roditeljima kada idemo u prirodu i kroz igru provodimo vrijeme ne razmisljajući o tome da li ćemo osvojiti medalje jer je drugarstvo najbitnije za nas u klubu, zaključuje kroz smjeh Pavle.

U klubu imamo sjajne djevojčice i dječake,  svakodnevno dobijamo nove članove jer se naš rad, kvalitet i uspjeh prepoznaje a raduje nas da smo od strane gradske uprave, generalnog sponzora ZU “Kuća zdravlja” Bijeljina i naročito ističem jedinstvenih roditelja ove divne djece podržani u organizaciji  provođenju trenažnog i takmičarskog procesa što je svakako ohrabrujuće obzirom na planove koje ovaj klub ima u narednom period, kroz razgovor nam objašnjava predsjednik kluba Živorad Sekulić inače proslavljeni bijeljinski maratonac.

Želio bih da napomenem da je kroz ovaj period izna nas kroz Akademac u svim uzrasnim kategorijama prošlo mnogo atletičara i vrhunskih sportista od kojih je i naša trenerica Jelena Vasiljević koja radi sa najmlađim kategorijama u našem klubu. Jelena je bila neprikosnovena na najprestižnijim takmičenjima u BiH i region proslavivši naš Grad Bijeljinu. Navešću naše mlade atletičare Laru Ćevriz, Ivanu Janković, brata i sestru Sergeja i Milicu Kulišić, Jovana Josića, najmladjeg takmičara Dimitrija Čuturića, Filipa Vujića, Mišić, Laketić Valentinu, odličnog Miloša Jefića koji pomjera granice iz treninga u trening, Vuka Milivojevića, Anastasija Čubić i mnogi drugi. Svi oni iz treninga u trening smanjuju vrijeme i trče protiv sebe što je naš prevashodni cilj trenažnog procesa a medalje su samim tim po sebi nagrada sa svakog takmičenja na kojem zastupimo, zaključuje Sekulić.

Ono što pored trenažnog i takmičarskog procesa koji se odvija u ovom klubu, a u šta se mogla uvjeriti i naša ekipa jeste rekli bismo nesvakidašnji odnos roditelja prema ovoj maloj sportskoj porodici koja to svakako jeste. Odnosi su roditeljski u svakom smislu prema svakom djetetu gdje se osjeti i preovladava dječiji osmjeh, drugarstvo koje se prožima kako kroz aktivnosti na treningu, školi, tako i neraskidivim drugarskim rekao bih prijateljskim vezama same djece a i roditelja, prenosi nam Sekulić.

Ovaj klub svake godine (više puta) organizuje tzv. neformalne skupštine Akademca, druženja koja su vrlo rado posjećene od svih roditelja ove predivne djece. Drugarska atmosfera, prijateljski odnosi roditelja u klubu i van njega je nešto na što se posebno ponosimo i njegujemo u Akademcu. Na taj način djeca se socijalizuju kroz igru, druženje i na kraju takmičarski duh razvijaju pozitivne stavove gdje nije prevashodni cilj samo osvajanje medalja nego i prihvatanje poraza. Bitan je pravilan razvoj djeteta i njegovo uključivanje u sportske aktivnosti koje svakako za posledicu imaju zdravlje djeteta u fizičkom i mentalnom smislu, zaključuje ovaj naš razgovor profesor Danijela Savić majka jednog od članova ovog kluba.

Ostavljajući ih dok lagano istrčavaju poslednje minute treninga možemo zaključiti da atletika u Bijeljini ima budućnost i poželjeti ovom sportskom kolektivu da nastavi sa uspjesima koje postiže evo gotovo 20 godina. Srećno Akademci od ekipe RTV Puls Brčko distrikt.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button